سختی گیر بویلر بخار – دیگ بخار

سختی گیر بویلر بخار – دیگ بخار

در این مقاله می‌خواهیم در مورد سختی گیر و نحوه کار کردن آن صحبت کنیم سوختگی دارای انواع متفاوت می باشد که وظیفه آن ها کم کردن میزان سختی آب می باشد و سخت گیر در تاسیسات جهت کاهش سختی آب زیاد استفاده می شود.

سختی گیر بویلر بخار چیست ؟

اگر بخواهیم به صورت خلاصه بگوییم سختی گیر دستگاهی است. که میزان سختی آب را میگیرد و رسوب آب و سختی آب را کاهش میدهد و به قصد ورود به دیگ بخار استفاده می گردد.

هر نوع آبی دارای میزانی سختی می باشد و به دلیل آنکه آب در داخل بویلر بخار می جوشد. و تبدیل به رسوب می گردد در صورتی که داخل بویلر بخار دارای رسوب باشد هم طول عمر لوله های داخل دیگ بخار را می کاهد.و هم با نشستن رسوب بر روی لوله ها و کوره دیگ بخار ، باعث کاهش راندمان دیگ بخار می گردد.

رسوبات چسبیده شده به لوله و کوره دیگ بخار مانع از انتقال راحت انرژی گرمایی حاصل از سوختن سوخت مشعل به آب در دیگ بخار می گردد.

سختی گیر رزینی یا مکانیکی

رایج ترین نوع سختی گیر در بازار سخت گیر های رزینی می‌باشد. که برای کاهش میزان سختی آب استفاده می گردند. سختی گیر اصولاً به عنوان نرم کننده عمل نمیکند.

یعنی مواد معدنی سخت را از آب پاک نمی کند. بلکه از چسبیدن یا ته نشین شدن مواد سخت بر روی سطوح جلوگیری می کند. برای آنکه بتوانیم آب سخت را نرم کنید تنها با استفاده از پاک کردن مواد معدنی کلسیم و منیزیم میتوان این کار را انجام داد.

همان طور که می دانید دیگ بخار فایر تیوب دارای تعدادی لوله می باشد که وظیفه این لوله ها انتقال انرژی گرمایی به آب در دیگ برای تبدیل شدن آب داخل دیگ به بخار می باشد و تمیز بودن سطح داخلی و خارجی این لوله ها باعث افزایش راندمان دیگ بخار می گردد.

در صورتی که رسوبات بر روی سطوح خارجی لوله های درون دیگ بخار که با آب در تماس هستند بچسبند باعث کاهش راندمان دیگ بخار می گردد چون به عنوان یک مانع بین لوله و سطح آب عمل می کند.

کاربرد دیگ بخار در خشکشویی
کاربرد دیگ بخار در خشکشویی

طرز کار سختی گیر رزینی

سختی گیر های رزینی با استفاده از جایگزین کردن یون های سخت منفی در آب سخت با اتم سدیم مثبت که در درون رزین وجود دارد عمل می کند.

رزین های داخل سختی گیر بعد از تصفیه کردن میزان قابل توجهی آب باید به صورت متناوب احیا شوند تا از رسوب مواد معدنی در آنها جلوگیری گردد.

احیا کردن سختی گیر با خارج شدن سخت گیر از سیکل و عبور محلول آب نمک به آن صورت می گیرد و در طول فرآیند احیای سخت گیر به همراه نمک محلول عبوری از رزین از سیستم تصفیه می گردد.

معمولاً عمل احیا در بازه هایی که بویلر بخار نیاز نیست و در طول شب صورت می پذیرد و سپس آب موجود در مخزن و بدون سختگیری شده وارد سیستم می شود تا روند شستشو پایان یابد.

یکی از راه هایی برای اینکه از خروج سخت گیر از سیستم جلوگیری شود ، استفاده از دو مخزن سختی گیر که اصطلاحاً به سختی گیر دوبلکس می‌گویند استفاده می شود که در ادامه ما به نحوه عملکرد آنها می پردازیم.

کاربردهای سخت گیر رزینی کاویان بویلر

در مصارف تجاری ، صنعتی و شهری استفاده می گردد که در زیر تعدادی ازکاربردهای آن را ذکر میکنیم

آب آشامیدنی

دیگهای بخار و راکتور

آب با درجه خلوص بالا

خشکشویی ها و رستوران های بزرگ

تصفیه فاضلاب

بازسازی آب رزینی

حذف سختی آب چاه و حذف سختی آب های سطحی و آب شور

نرم کردن آب مصرفی صنایع رنگ سازی و رنگرزی

سختی گیر دیگ بخار
سختی گیر دیگ بخار

آب سرد با عبور از پیش تصفیه سخت گیر وارد ستون های سخت گیری می شود. هر کدام از ستون های سخت گیر دارای رزین‌های مثبت و کاتیونی هستند و زمانی که آب از درون آنها عبور می کند با استفاده از تبادل یونی سختی خود را از دست می دهند و این مراحل ادامه می یابد تا زمانی که نیاز به احیای مجدد سختی گیر باشد.

سختی گیر آب را شفاف میکند و عمر وسایل و تجهیزات را افزایش می دهد برای جلوگیری از رسوب املاح موجود در آب از سختی گیر استفاده می شود و سختی گیر باعث می شود اجازه ندهد که املاح آب و رسوب آب های مورد استفاده در فرایند های صنعتی دارای سختی باشند.

زمانی که آب های سخت حرارت داده شوند خیلی سریعتر رسوبات تشکیل می گیرد که مشکلات زیادی را در دیگهای بخار و آبگرم و مبدل های حرارتی به وجود می آورند. به طوری که یک لایه رسوب بر روی سطوح گرم کننده ایجاد می‌کنند. که به صورت عایق عمل می کند و باعث کاهش راندمان و افزایش مصرف انرژی می شود.

دی اریتور بویلر بخار
دی اریتور بویلر بخار

مزایا و معایب دستگاه سختی گیر آب

سختی گیر رزینی آب دارای معایب و مزایا می باشند که در ادامه به آنها می پردازیم.

  • سختی گیر باعث می شود که آب نرم شود و عمر مفید لوله ها و لوازم خانگی را طولانی می‌کند.
  • آب نرم شده توسط سختی گیر باعث میشود که مواد شوینده و صابون ها به صورت موثرتری عمل کند.
  • استفاده از سخت گیر باعث صرفه جویی در هزینه و انرژی میشود.
  • سختی گیر باعث می شود که پوست و موی بعضی از افراد بهتر شود.

و در ادامه معایب سختی را نیز ذکر می بریم

  • سخت گیر کلسیم و منیزیم آب را خارج می کند و به همین دلیل برای بعضی از افرادی که نیاز به مکمل های غذایی داشته باشند مضر باشد.
  • سختی گیر های رزینی به صورت مرتب نیاز به سرویس دارند و باید احیا شود و در صورتی که از آن غافل شوید به صورت موثر کار نمی کند و آن را نرم نمیکند.
  • آب نرم شده توسط سخت گیر حاوی مقداری کمی سدیم است که باعث ایجاد مشکل در سیستم گوارشی می شود.

اجزای تشکیل دهنده سختی گیر رزینی

سختی گیر رزینی دیگ بخار دارای چهار جز اصلی میباشد مخزن آب نمک ، شیر کنترل ، مخزن معدنی ، مواد رزینی

سختی گیر بویلر بخار
خرید دیگ بخار

مخزن معدنی

مخزن معدنی جایی است که در آن تصفیه آب انجام می گیرد و با از بین بردن منیزیم و کلسیم داخل آب ، آب سخت را نرم میکند.

مخزن آب نمک

مخزن آب نمک حاوی محلول بسیار غلیظ نمکی یا پتاسیم می باشد که از این محلول برای احیای سختی گیر و شارژ مجدد آن به کار می رود مخزن آب نمک باید به صورت دوره‌ای با گلوله های نمک یا پتاسیم دوباره پر شود تا در صورت نیاز از آن استفاده گردد.

شیر کنترل

شیر کنترل دستگاهی است که هنگام احیای سختی گیر جریان آب درون و خارج مخازن معدنی و آب نمک را کنترل می کند.

نازل آب پخش کن ، فشارسنج ، شیر سلونوئید ولو ، دریچه بازرسی و لوله کشی آب برای انتقال آب از دیگر اجزای سخت گیر هستند.

رزین سخت گیر

در واقع موادی هستند که در داخل مخزن سخت گیری وجود دارند و باعث تصفیه آب میشوند. رزین ها در موارد مختلفی مانند پرولایت و پترولایت هستند که باید به صورت دوره ای توسط مخزن آب نمک احیا شوند.

جنس بدنه سختی گیر

سختی گیر ها از لحاظ جنس بدنه به دو دسته فلزی و اف آر پی تقسیم می شوند.

سختی گیرهای FRP

جنس بدنه این نوع از سختی گیرها از فایبرگلاس و پلی اتیلن است که رنگ آنها معمولاً سفید یا آبی می باشد و طول عمر بالایی دارند به دلیل آنکه در مقابل خوردگی آب مقاوم هستند.

سختی گیر فلزی

جنس بدنه سخت گیر های فلزی از استیل یا آهن می باشد که از سختی گیرهای فلزی در ظرفیت های بالا استفاده می شود و برای محیط های صنعتی و بزرگتر قابل استفاده هستند.

سخت‌گیری‌ها در سایزها و ابعاد متفاوتی وجود دارند و با توجه به سایز دیگ بخار از لحاظ بخاردهی و همچنین از لحاظ میزان آب مورد نیاز و همچنین میزان سختی آبی که قرار است توسط سخت گیر نرم شود بستگی دارد.

سختی گیر FRP
سختی گیر FRP

ظرفیت سختی گیر

برای انتخاب ظرفیت مناسب سختی گیر در مرحله اول باید آبی که مورد استفاده قرار می‌گیرد آزمایش شو.د و میزان سختی آن به دست آید پس از آنکه میزان سختی آب به دست آمد باید میزان آب مصرفی را حساب کرده و بر اساس آن سختگیر را می سازند.

ممنون که تا انتهای مقاله ما را همراهی کردید امیدواریم که توانسته باشیم شما را با سختی گیر و نحوه کارکرد آن آشنا کرده باشیم در صورتی که نیاز به مشاوره دارید می توانید با همکاران ما تماس بگیرید منتظر تماس شما هستیم.