بویلر بخار در مدل های متفاوتی ساخته میشود. که دو تا از رایج ترین مدل های آنها دیگ بخار افقی یا خوابیده و دیگ بخار عمودی یا ایستاده می باشد. که هر کدام در مکانهای مختلف کاربرد دارند. کارکرد کلی هر دو مدل تولید بخار در فشار کاری مدنظر می باشد و فقط از لحاظ طراحی با هم متفاوت هستند.
دیگ بخار ایستاده یا عمودی
بویلر ایستاده یا عمودی همانطور که از نامش پیداست به حالت ایستاده می باشد. یعنی مشعل بویلر بخار ایستاده در پایین یا وسط دیگ بخار قرار دارد و دودکش خروجی آن در قسمت بالای دیگ بخار می باشد از این مدل بویلر ها در مکان هایی که با کمبود فضا مواجه هستند استفاده می شود مانند خشکشویی های اتو بخار ، کارواش بخار و … .
نحوه گردش حرارت در دیگ بخار ایستاده به صورت یک مرحله ای می باشد یعنی گرمایی که مشعل در زیر دستگاه یا وسط دستگاه ایجاد میکند در طی یک مرحله از دودکش خارج می شود و این باعث کاهش راندمان و افزایش مصرف سوخت خواهد شد.
مزایا و معایب دیگ بخار ایستاده
از مزیت های دیگ بخار ایستاده می توان به اشغال کردن فضای کم اشاره کرد. و در مکان هایی که با کمبود جا مواجه هستند می توان از دیگ بخار ایستاده استفاده کرد و از معایب دیگ بخار ایستاده می توان به بالا بودن میزان مصرف سوخت و کاهش راندمان و همچنین محدودیت در تولید بویلر بخار در ظرفیت های بالا اشاره کرد.
بویلر بخار خوابیده یا افقی و انواع آن ها
بویلر بخار خوابیده یا افقی از رایج ترین بویلرهای بخار در کشور می باشند. که به صورت افقی ساخته می شوند.
مشعل دیگ بخار خوابیده در یک سمت دیگ بخار قرار می گیرد و در سمت دیگر دودکش یا انتهای پاس ۲ قرار میگیرد.
گردش حرارت در بویلر های افقی به صورت چند مرحله ای می باشد که این گردش حرارت باعث کاهش مصرف سوخت و افزایش راندمان دیگ بخار خواهد شد در ادامه انواع دیگ بخار افقی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
دیگ بخار دو مرحلهای
این نوع از دیگ ها به صورت دو مرحله ای می باشد. یعنی گرمای تولید شده ی مشعل پس از دو مرحله گردش در داخل دیگ بخار از دستگاه خارج خواهد شد.
در دیگهای بخار دومرحلهای دودکش و مشعل در یک سمت بویلر بخار قرار دارند. و راندمان این بویلر ها نسبت به بویلر های ایستاده بالاتر میباشد.
دیگ بخار سه مرحله ای
این نوع از بویلر ها از شایع ترین مدل ها در ظرفیت های بالا می باشند. که به سه قسمت دیگ بخار ریورسی یا کوره برگشتی ، دیگ بخار درای بک (Dry Back) یا عقب خشک و دیگ بخار وت بک ( Wet Back) یا راپر دار تقسیم میشود که به ترتیب آنها را بررسی خواهیم کرد.
بویلر کوره برگشتی
این نوع از بویلر ها دستگاهی مابین دیگ بخار دو پاس و دیگ بخار سه پاس می باشد و معمولاً جزء دسته ی سه مرحله ای حساب می شوند. در این نوع دیگ بخار انتهای کوره بسته میباشد و زمانی که مشعل در داخل کوره روشن خواهد شد گرمای مشعل تا انتهای کوره خواهد رفت و سپس در داخل کوره به سمت مشعل گرما برگشت داده خواهد شد.
این دو مرحله خواهد بود و در مرحله سوم از طریق لولههای داخل دستگاه ، گرما به سمت دودکش که در خلاف جهت مشعل قرار دارد هدایت میشود و از دودکش خارج خواهد شد.
دیگ بخار درای بک یا عقب خشک (Dry Back)
این نوع از بویلر ها از لحاظ ساختاری شبیه به بویلرهای دو مرحله ای می باشند، فقط با این تفاوت که لولههای مرحله سوم با لولههای مرحله دوم با فاصله تر قرار میگیرد و مابین لوله های مرحله دوم و سوم توسط یک طاقچه یا یک مانع از همدیگر جدا می شوند.
در این نوع بویلرها نیز محل قرارگیری دودکش و مشعل در خلاف جهت همدیگر قرار دارند یکی از مشکلاتی که این نوع از دیگ ها دارند، ریختن سیمان طاقچه دیگ بخار می باشد که هر از چند گاهی باید بازسازی شوند.
دیگ بخار را پردار یا وت بک (Wet Back)
این نوع از دیگ ها از بهترین بویلر های موجود در بازار می باشند دیگ بخار راپر دار ، دارای یک محفظه راپر می باشد و زمانیکه مشعل روشن خواهد شد گرمای مشعل به انتهای دیگبخار هدایت خواهد شد در پاس اول حرارت وارد محفظه را پر خواهد شد محفظه را پر مکانی است که مرحله اول و دوم از همدیگر جدا می شوند.
به دلیل آنکه در محفظه راپر آب قرار دارد باعث می شود که نهایت استفاده از حرارت تولیدی مشعل انجام بگیرد و سپس گرمای تولید شده مشعل از راپر به سمت مرحله دوم هدایت خواهد شد و در انتها با برخورد به دیواره بتنی دیگ بخار به سمت دودکش هدایت خواهد شد و از دودکش خارج می شود.
از مزایای این نوع بویلر ها میتوان به بالا بودن راندمان آنها و همچنین توانایی تولید دیگ بخار در ظرفیت های بالاتر اشاره کرد.
دیگ بخار ۴ پاس یا چهار مرحله ای
این نوع از بویلر ها به ندرت ساخته میشوند و صرفاً در کارهای خاص مانند پالایشگاهها از این نوع دیگ ها استفاده می شوند.
گردش حرارت در داخل این بویلرها به صورت چهار مرحله می باشد و معمولاً در ظرفیتهای بسیار بزرگ و بالایی از این سیستم استفاده میشود.
خرید دیگ بخار مناسب
هنگام خرید دیگ بخار به تعداد گردش حرارت یا تعداد پاس های دیگ بخار توجه داشته باشید هر چقدر تعداد پاس بالاتر باشد میزان مصرف سوخت پایین تر خواهد آمد و در بلند مدت به نفع شما خواهد بود.
مصرف سوخت دیگ بخار
همانطور که گفته شد هر چقدر تعداد پاس دیگ بخار بالاتر باشد به همان میزان مصرف سوخت پایین تر خواهد آمد مخصوصاً در دیگهای بخار بزرگ که مصرف سوخت بالا می باشد بسیار مهم می باشد.
هنگام خرید بویلر بخار برای کاهش مصرف سوخت و کاهش هزینه ها باید به مدل دیگ توجه ویژه داشته باشید و پس از آن که تجهیزات دیگ بخار را بررسی کردید باید مدل دستگاه را نیز بررسی کنید تا یک خرید موفق داشته باشید.
کاربرد دیگ بخار
دیگ بخار در صنایع متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد مانند : صنایع نساجی ، تولید یونولیت و بیشتر صنایع غذایی.
هنگام خرید دیگ بخار باید به تجهیزات دیگ بخار و همچنین فشار دیگ بخار توجه داشته باشید و پس از آن باید مدل دیگ بخار را بررسی کنید.
امیدواریم توانسته باشیم شما را با مدل های مختلف دیگ بخار آشنا کرده باشیم در صورتی که نیاز به مشاوره و راهنمایی بیشتر در مورد انتخاب و خرید دیگ بخار دارید، می توانید با کارشناسان شرکت کاویان تماس بگیرید منتظر تماس شما هستیم.